ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 2200 військових зазнали тортур у російському полоні, – генпрокурор

Наталя Дуляба

|

Наразі офіційно встановлено більше 2200 українських військових, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню у полоні РФ. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Генпрокурор розповів, що кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів. Втім наразі потерпілими у відкритих кримінальних провадженнях визнали понад 2200 українських військовослужбовців. Понад 500 з них свідчили про застосовування фізичного насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом.

«Військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах. Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених», – відзначив Андрій Костін.

Відео знущань з українських полонених, які поширюють в мережі, за словами генпрокурора, є лише частиною злочинної стратегії Кремля. Агресор створив цілу систему з утримання українських полонених. Встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах Росії.

Із початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні зареєстрували більше 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими.

27 кримінальних справ розслідують за фактами страти 61 українського військовополоненого, підозри вже оголосили 4 військовим ЗС РФ. Стосовно двох підозрюваних обвинувальні акти вже скерували до суду. Також уже є один винесений вирок.

Як повідомляв Львівський портал, більше ніж половина опитаних українських військових зізналась, що під час полону у Росії зазнавала сексуального насильства. Йдеться саме про чоловіків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *