ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Антимонопольного комітету Кириленко вніс заставу

Олег Дерев'янко

|

Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко вніс заставу у 30 мільйонів гривень, яку Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 28 серпня призначив йому як запобіжний захід. Про це Суспільному повідомили у ВАКС.

28 серпня суд призначив Кириленку запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 30 280 000 гривень. Його підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн гривень.

Прокурорка Валентина Грабенюк наполягала на взятті підозрюваного під варту на 60 днів з можливістю внесення понад 121 млн грн застави. За її словами, може бути інше майно, яке записане на третіх осіб і яке нині шукають. Натомість адвокат Кириленка просив суд не задовольняти клопотання про запобіжний захід.

Суддя наголосив, що розмір застави не має бути «завідомо непомірним». А у справі немає документів, які підтверджують «якийсь потенційний розмір коштів» Кириленка, щоб внести заставу.

Сама прокурорка заявила, що буде оскаржувати це рішення.

Нагадаємо, 14 серпня Кириленку оголосили підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень та декларуванні недостовірної інформації.

Як відомо, Верховна Рада призначила Павла Кириленка очільником Антимонопольного комітету у вересні 2023 року. Як пояснював в інтерв’ю сам Кириленко, ця пропозиція надійшла від президента України Володимира Зеленського.

З 2019-го до осені 2023 року Кириленко, згідно з указом президента, очолював Донецький регіон. Розпочав кар’єру як прокурор – спочатку в Донецькій області, згодом в Генеральній прокуратурі в Києві, а пізніше працював військовим прокурором на Закарпатті – очолював військову прокуратуру Ужгородського гарнізону.

У березні 2024 року журналісти «Схем» виявили, що родина Кириленка у період 2020-2023 років придбала нерухомість і автівки загальною вартістю понад 70 мільйонів гривень.

Примітно, що родина придбала нерухомість та автомобілі у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну адміністрацію та впритул до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ.

При цьому, ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

Сам Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу.

Згодом САП та НАБУ розпочали кримінальне провадження щодо Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації».

Проте після розслідування проєкту Радіо Свобода «Схеми», в якому журналісти розповіли про квартиру, де мешкає голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко з родиною, посадовець вказав її у декларації за 2023 рік.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *