ОСТАННІ НОВИНИ

Потік нафти «Лукойла» до Угорщини й Словаччини замінила «Татнєфть»

Олег Дерев'янко

|

Експорт російської нафти до Угорщини та Словаччини через Україну в липні 2024 року залишався в нормі, попри санкції України, адже інша компанія РФ замінила більшу частину лукойлівських барелів. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Bloomberg.

Росія у липні експортувала 436 тис. тонн сирої нафти в Угорщину і приблизно 356 000 тонн – в Словаччину. Це навіть більше, ніж у червні (коли нафтопереробні заводи MOL в цих країнах перебували на щорічному обслуговуванні), і на тому ж рівні, що й у липні 2023 року.

Повідомляється, що «Лукойл» справді припинив постачання в липні, але його обсяги взяла на себе «Татнєфть».

«Татнєфть» також перебуває під українськими санкціями, але вони набагато м’якші у порівнянні з «Лукойлом» й стосуються лише блокування активів.

Будапештська енергетична компанія веде переговори щодо пошуку довгострокового рішення для забезпечення поставок російської нафти.

Нагадаємо, що Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Зокрема, Угорщина хоче швидко відновити поставки «Лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці. Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від російської компанії щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Раніше Словаччина вже погрожувала Україні через заборону транзиту. Президент Словаччини Петер Пеллегріні нагадав, що країна допомагає Україні з реверсом газу, а також з постачанням електроенергії.

«Якщо ситуація не буде виправлена, ми будемо змушені реагувати», – додав Пеллегріні.

Згодом Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти.

29 липня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зустрівся з послом України Мирославом Кастраном і пригрозив наслідками в разі, якщо Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу». Зокрема, Фіцо пригрозив не продовжити постачання дизельного палива в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *