ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину щодо транзиту російської нафти через Україну

Олег Дерев'янко

|

Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти «Лукойл». Про це повідомляє hromadske з посиланням на  Financial Times.

Так, Угорщина та Словаччина звернулися до Європейської комісії з проханням розпочати консультації в рамках торговельної угоди з Україною. А втім, комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс розповів у коментарі FT, що Брюсселю «знадобиться більше часу для збору доказів і оцінки правової ситуації».

На засіданні торгових представників країн-членів ЄС, що відбулося в середу 24 липня, 11 країн виступили на підтримку його позиції, і жодна з них не стала на бік Будапешта і Братислави, розповіли три виданню три неназвані європейські дипломати. А один з них зазначив, що торговельна угода з Україною містить пункт про безпеку, який може дозволити перервати транзитне постачання.

Нагадаємо, що Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Зокрема, Угорщина хоче швидко відновити поставки «Лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці. Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від російської компанії щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Словаччина також погрожувала Україні через заборону транзиту. Президент Словаччини Петер Пеллегріні нагадав, що країна допомагає Україні з реверсом газу, а також з постачанням електроенергії.

«Якщо ситуація не буде виправлена, ми будемо змушені реагувати», – додав Пеллегріні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *