ОСТАННІ НОВИНИ

Угорщина та Словаччина просять допомоги ЄС через санкції України щодо «Лукойлу»

Олег Дерев'янко

|

Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи. Про це повідомляє Bloomberg.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт і Братислава готові подати на Україну до суду, щоб вирішити проблему у разі відсутності угоди. Київ посилив санкції проти «Лукойлу», заборонивши компанії використовувати Україну як транзитну країну для нафти.

Енергетика розглядається як потенційний важіль впливу на прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який неодноразово намагався пом’якшити санкції ЄС проти Росії. Угорщина та Словаччина отримали виключення з енергетичних санкцій ЄС.

За словами Сійярто, Угорщина прагне консультацій з Європейською комісією, яка має три дні на вирішення питання. В разі невдачі, Угорщина та Словаччина звернуться до арбітражного суду. Він додав, що вважає дії України порушенням угоди про асоціацію з 27 країнами-членами блоку.

«Угорщина та Словаччина ініціювали консультації в арбітражному суді через часткову заборону Україною транзиту сирої нафти», – сказав Сійярто.

За його словами, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який приєднався до засідання ЄС по відеозв’язку, заперечує причетність Києва до припинення поставок «Лукойлу».

Хоча альтернативні маршрути постачання нафти, зокрема через Хорватію, можуть запобігти дефіциту палива в Угорщині та Словаччині, проте високі витрати на паливо можуть ще більше зрости. Це також може вплинути на доходи бюджету Угорщини від спеціального податку на прибутки від російської нафти.

«Це створить проблему для уряду, оскільки спеціальний податок на Mol є серйозним доходом», – сказав Плецер, посилаючись на угорську енергетичну компанію, що базується в Будапешті і має нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині.

Міністри ЄС обговорювали 22 липня можливість бойкоту зустрічі наступного місяця в Будапешті. Орбан, прем’єр-міністр Угорщини, намагався підвищити свій авторитет, зустрічаючись з Путіним без згоди Києва чи Брюсселя.

За словами Сійярто, Угорщина хоче швидко відновити поставки «Лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці. Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від російської компанії щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що українські санкції проти «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.

Сійярто також сказав, що Угорщина є великим експортером електроенергії в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *