ОСТАННІ НОВИНИ

Фіцо пригрозив послу України наслідками через перебої в транзиті нафти «Лукойлу»

Олег Дерев'янко

|

У понеділок, 29 липня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зустрівся з послом України Мирославом Кастраном і пригрозив наслідками в разі, якщо Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу». Про це Фіцо сказав у своєму зверненні у Facebook, повідомляє Європейська правда.

Прем’єр Словаччини повідомив, що обговорив питання поставок «Лукойлу» з послом України Мирославом Кастраном, на зустрічі також були присутні міністр закордонних справ Юрай Бланар і держсекретар Марек Ешток.

«Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлений найближчим часом, Slovnaft не продовжить постачання дизельного палива в Україну, яке покриває десяту частину українського споживання», – заявив він.

Фіцо додав, що відновлення поставок російської нафти пов’язане з «технічним рішенням», але воно має відбуватися за участю кількох країн.

«Європейський Союз, якщо він хоче вийти з-під тотального впливу Сполучених Штатів, повинен буде подумати про форми співпраці з Російською Федерацією, які повинні передбачати співпрацю в галузі стратегічної сировини», – вважає словацький прем’єр.

Нагадаємо, що Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Зокрема, Угорщина хоче швидко відновити поставки «Лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці. Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від російської компанії щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Раніше Словаччина вже погрожувала Україні через заборону транзиту. Президент Словаччини Петер Пеллегріні нагадав, що країна допомагає Україні з реверсом газу, а також з постачанням електроенергії.

«Якщо ситуація не буде виправлена, ми будемо змушені реагувати», – додав Пеллегріні.

Згодом Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *