ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада зробила перший крок до заборони УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

У четвер, 19 жовтня, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Російською православною церквою (РПЦ). Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Законопроєкт №8371 у першому читанні підтримали 267 народних депутатів, 17 були проти, двоє народних обранців утримались, ще 17 взагалі не голосували.

Зазначимо, законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Діяльність таких релігійних організацій може бути припинена в судовому порядку за адміністративним позовом або Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), або прокурора.

Законопроєкт передбачає, що ДЕСС має проводити релігієзнавчі експертизи, метою яких є виялення підлеглості таких організацій у канонічних та організаційних питаннях із центрами впливу, що знаходяться на території Росії – держави-агресора.

За результатами таких експертиз Державна служба з етнополітики та свободи совісті видаватиме приписи щодо усунення порушень протягом місяця з дня їхнього видання. Якщо релігійні організації не виконуватимуть їх у встановлений термін, ДЕСС матиме право звертатися до суду з адміністративним позовом щодо припинення діяльності таких організації.

Нагадаємо, у вересні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що в парламенті навряд чи знайдеться необхідна кількість голосів для заборони діяльності УПЦ (МП) в Україні.

Водночас дві третини українців (66%) вважають, що діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, необхідно заборонити. Такими були результати опитування, яке з 26 травня до 5 червня провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *