ОСТАННІ НОВИНИ

Запорізька АЕС знову на межі блекауту через російські обстріли, – Енергоатом

Олег Дерев'янко

|

У четвер, 22 серпня, російські обстріли спричинили пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», яка забезпечувала живлення Запорізької АЕС. Про це Львівському порталу повідомили в Енергоатомі.

Наразі Запорізька АЕС залишилася з’єднаною з українською енергосистемою лише однією лінією ПЛ-750кВ «Дніпровська». У разі її пошкодження може виникнути аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива.

«Під “управлінням” російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації», – йдеться у повідомленні.

Крім того, через відсутність кваліфікованого персоналу та використання станції як військової бази, ускладнює безаварійну експлуатацію.

У Енергоатомі нагадали, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий.

Додамо, що 11 серпня з Нікополя зафіксували пожежу на території Запорізької атомної електростанції, яку спричинили російські окупанти. Відомо, що росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

МАГАТЕ провели огляд градирні після пожежі на Запорізькій АЕС, проте не змогли встановити причин загоряння.

Як повідомляв Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *