ОСТАННІ НОВИНИ

В УПЦ МП відреагували на ухвалення законопроєкту проти них

Олег Дерев'янко

|

Після того, як депутати у першому читанні проголосували за законопроєкт, що може заборонити діяльність УПЦ МП, Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква, а будь-які спроби її заборонити можуть призвести до дискредитації тих, хто цього прагне. Про це в коментарі hromadske заявив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент.

За його словами, згаданий законопроєкт №8371 «можливо і забороняє УПЦ МП», однак в Української православної церкви немає приставки МП.

«Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква, визнана переважною більшістю практикуючих українських вірян та помісних церков світу. Це об’єктивна річ. Будь-які спроби заборонити об’єктивну річ призведуть лише до дискредитації, в тому числі й міжнародної, тих, хто це захоче якось реалізувати», – вважає митрополит.

Він стверджує, що закон, за який сьогодні проголосували депутати, – більше не про саму церкву, а про її майно. За словами митрополита Климента, така ситуація нагадує історичні паралелі з комуністичним минулим.

Він також наголосив, що цей закон стосується релігійних організацій, які афільовані з закордонними центрами. За словами архиєрея, УПЦ не має адміністративних зв’язків з закордонними центрами, а якщо ж її хтось буде у цьому звинувачувати – це буде «виключно маніпулятивно», позаяк не існує жодного українського документа, який би це підтверджував, продовжив митрополит.

На запитання, чи планує УПЦ МП об’єднуватися з ПЦУ, владика Климент зазначив, що УПЦ «неодноразово закликала ПЦУ до пошуків шляхів об’єднання українського православ’я», а втім, там не почули «нічого адекватного у відповідь».

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада нарешті ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону діяльності російської церкви в Україні та релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

Тепер громади УПЦ МП мають 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з російською православною церквою. Якщо цього не станеться, спеціальна комісія звертатиметься до суду щодо заборони їхньої діяльності.

«За» у другому читанні проголосували 265 народних депутатів. При цьому проти голосували депутати від «Платформи за життя та мир» (колишня ОПЗЖ), групи «Відновлення України» (частина – теж колишні представники ОПЗЖ).

Крім того, проти проголосували четверо «Слуг народу», троє утримались і ще 15 нардепів від президентської фракції не голосували. Поіменний перелік політиків, які голосували проти заборони російської церкви в Україні можна переглянути за посиланням.

Також нещодавно президент Володимир Зеленський обговорював із представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій «зміцнення духовної незалежності» України. Члени ВРЦіРО підтримали таку політику й заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Додамо, що згідно з соцопитуванням, яке проводив КМІС у травні-червні 2023 року, дві третини українців (66%) виступають за те, аби заборонити діяльність Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *