ОСТАННІ НОВИНИ

Чотирьом екскомандирам «Беркуту» повідомили про нові підозри в розгоні Майдану

Наталія Жолинська

|

Правоохоронці повідомили про підозру колишнім командирам підрозділів «Беркут» ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського «Беркута» за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року у центрі Києва. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року, під керівництвом СБУ співробітники «Беркуту», виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, оточили Майдан зі сторони Європейської площі та вулиці Інститутської.

Вони штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів «Торнадо» та військових прожекторів. Також «беркутівці» використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати завезені із РФ.

Дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків. 

Слідчі вирішують питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів.

Командирів підрозділів обвинувачують в організації групи осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; перевищенні влади та службових повноважень; нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також в організації умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України).

Помічника начальника штабу Львівського «Беркута» обвинувачують у спільному вчиненні цих злочинів.

На цей час за вказаними подіями (проведення АТО 18 лютого 2014 року) до кримінальної відповідальності притягнули ряд керівників органів державної влади, а також правоохоронців, які безпосередньо займались організацією злочинної діяльності.

Серед них колишні Голова СБУ, його перший заступник керівник АТЦ при СБУ, Міністр оборони України, Міністр внутрішніх справ України, його заступник, керівництво ГУМВС України в Києві, а також виконавців із числа співробітників підрозділів МОП «Беркут». 

На розгляді у судах знаходяться обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких десять – високопосадовців. Досудове розслідування стосовно шести осіб триває. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що 22 березня 2023 року колишньому командиру «Беркуту» в Львівській області Ростиславу Пацеляку повідомили про підозру за участь в умисних вбивствах під час Революції гідності в Києві.

4 жовтня 2023 року правоохоронці повідомили, що нарешті завершили розслідування найбільшої справи Майдану, розстрілу «Небесної Сотні», який стався 18-20 лютого 2014 року. Згідно матеріалів справи, перед судом постане експрезидент-утікач Віктор Янукович та весь тодішній силовик блок.

Відтак, судитимуть й командирів львівського «Беркуту» за умисне вбивство під час Революції гідності.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *