ОСТАННІ НОВИНИ

В «Охматдиті» пояснили, чому обрали на тендері компанію із «завищеними» цінами

Олег Дерев'янко

|

Під час відбору компанії, яка буде займатися відбудовою дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, дві компанії з найвищими балами «відсіяли» через ознаки недоброчесності та ризики. Про це заявив меддиректор з хірургічного профілю в «Охматдиті» Сергій Чернишук, пише hromadske.

Він розповів, що за визначеними критеріями три компанії-претенденти набрали понад 70 балів зі 100. А втім, коли їх перевіряли юристи, щодо перших двох помітили ознаки недоброчесності та інші ризики. Тому обрали третю за рейтингом компанію – «Буд-технолоджі».

Чернишук наголосив, що цінові пропозиції, які надавали учасники, є орієнтовними та попередніми, адже тільки проєктно-кошторисна документація мала зазначити чітку вартість всіх робіт. Гранична вартість робіт, яка буде відображена в договірній ціні, формується після розробки проєктно-кошторисної документації та її оцінки від державної експертної організації.

Тож якщо вартість у підсумку виходить менша, сторони мають укласти додаткову угоду щодо зменшення договірної ціни – до тієї, яку визначила державна експертиза.

Так само Чернишук пояснив вартість послуг інженера-консультанта, на що звертали увагу журналісти-розслідувачі. Службовець пояснив, що вартість визначає сертифікований фахівець на підставі кошторисних норм. Вказані цифри – граничні, якби у підсумку обсяг робіт і, відповідно, їхня вартість були б меншими.

«Це межові ціни, які формувалися згідно з кошторисними нормами», – сказав він.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що жодного договору наразі немає і не було підписано – ні з боку «Охматдиту», ні з боку фонду лікарні, ні з боку МОЗ.

Глава фонду «Охматдит» Сергій Вербер вважає, що тендер був відкритим та прозорим.

«Але якщо у суспільства є така вимога, що вони бачать це якось інакше – будь ласка, пропонуйте. Є варіант продовжити цей тендер. Але, можливо, ви бачите, що фонд [має] всі кошти перерахувати на рахунки лікарні – це теж можливо. Ми чекаємо від суспільства відповіді, як ви це бачите. Ви хочете відновити лікарню швидко чи зробити прозорий і довгий тендер з перерахуванням коштів», – зазначив Вербер.

Передісторія

1 серпня БО «Благодійний фонд «Охматдит» обрав ТОВ «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні.

З 14 учасників конкурсу це була третя за дороговизною пропозиція, де компанія висловила готовність виконати роботи за 307 мільйонів гривень (без ПДВ). Водночас десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн гривень.

Того ж дня Міністерство охорони здоров’я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок цього тендеру.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що кожного учасника тендеру оцінювали за п’ятьма критеріями: співбесіда, оцінка персоналу, оцінка матеріально-технічної бази, досвід, цінова пропозиція. Деякі компанії усунули через порушення принципу доброчесності, зокрема відкриті кримінальні провадження.

Ляшко додав, що компанія «Буд-технолоджі» не підписала ще договір через перевірку її здатності виконати роботи і заявив, що «зробить все, аби процес був абсолютно прозорий».

2 серпня міністр заявив про проведення нового тендера. Коли він буде оголошений, на його завершення буде 16 днів. До того ж тендерні пропозиції подаються 7-14 днів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *