ОСТАННІ НОВИНИ

Залужний відмовився коментувати нібито дозвіл Червінському на викрадення літака РФ

Ольга Денисяка

|

Колишній головнокомандувач Збройних сил, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний відмовився прокоментувати слова ексрозвідника Романа Червінського про те, що нібито він давав дозвіл на проведення операції з переманювання російського літака. Про це йдеться у листі, підписаному Залужним, яке посольство України у Великій Британії надіслало на запит hromadske.

Зазначається, що посольство «не володіє інформацією», а тому має право відмовити в задоволенні запиту.

В інтерв’ю Українській правді Червінській розповів, що дозвіл на операцію з переманювання російського літака нібито дав тодішній головнокомандувач Валерій Залужний.

За його словами, до розвідки звернулася Служба безпеки, яка на той час уже зібрала інформацію про готовність одного з російських пілотів перегнати Україні літак.

Оскільки, як пояснив Червінський, СБУ не могла забезпечити супровід літака та його безпечну посадку, там звернулися до розвідки та, зокрема, до нього.

«Я доповів своєму керівництву. Керівництво доповіло Залужному. Залужний дав санкцію», — додав ексрозвідник.

Перший дозвіл від Залужного начебто був усним, однак після того, як Військово-повітряні сили підтвердили особу російського пілота, ексголовком дав і письмову згоду, стверджує Червінський.

Нагадаємо, що СБУ завела справу на українських військових, які збирались викрасти російський літак. Одним із них є колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський.

Як відомо, Червінський був одним із розвідників, які у 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.

Та операція зірвалась, виліт «вагнерівців» відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.

Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт». Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки.

У грудні 2023 року Червінському оголосили підозру в спробі заволодіти 100 тисяч доларів США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

17 липня 2024 року Червінський вийшов зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави Петром Порошенком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *