ОСТАННІ НОВИНИ

Залужний дав дозвіл на проведення операції в «Канатовому», – Червінський

Олег Дерев'янко

|

Контррозвідник Роман Червінський заявив, що ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав згоду на проведення операції із захоплення літака РФ у липні 2022 року, внаслідок якої окупанти вдарили по аеродрому «Канатове». Про це Червінський сказав в інтерв’ю Українській правді.

За його словами, СБУ зібрала певний обсяг інформації, і коли вже вирішили, що справді російський пілот готовий прилітати, звернулися до них по допомогу, щоб продовжити операцію.

«СБУ не могли самі оцінити літак, створити коридор у повітряному просторі, забезпечити йому безпеку перельоту та супровід, його посадку. Тому вони звернулися до нас із метою контактування з Військово-повітряними силами. Я доповів своєму керівництву. Керівництво доповіло Залужному. Залужний дав санкцію. Перша санкція була усна, щоб ми з’ясували можливість проведення такої операції», – зазначив Червінський.

Після санкції Червінський разом із командувачем поїхали до командувача Військово-повітряних сил повідомити йому задум СБУ.

«Він послухав, сказав, що дає нам контакт керівника одного з територіальних центрів, тому ми поїхали до командира нижчої ланки. Він нам виділив співробітника, який поговорив із російським пілотом про технічні питання перельоту, перевірив, чи той на правильному слензі говорить, і підтвердив, що це справді пілот. На цьому етапі ми повторно доповіли Залужному, що Військово-повітряні сили підтвердили особу пілота і що якщо це навіть гра (з боку РФ, – ред.), то він не зможе ніяким чином проникнути на нашу територію, бо в повітряному коридорі, який ми йому надамо, його в разі чого зіб’ють. Залужний дав санкцію, що згоден із проведенням операції», – сказав ексрозвідник.

Він заявив, що санкція була в нього, але через те що частину розформували в серпні 2022, а в них не було архіву для таємних документів – санкцію знищили.

«Коли Залужний підписував цю санкцію, то паралельно написав лист до СБУ, в якому просив із метою проведення спільних заходів відрядити їхнього співробітника, щоб він зайшов у групу і виконував свою частину роботи. Цей документ залишився, він у справі є. СБУ довго його не показувала, казала, що його не існує, що співробітник не був відряджений і так далі. Але цей лист все-таки знайшовся», – додав він.

Нагадаємо, що СБУ завела справу на українських військових, які збирались викрасти російський літак. Одним із них є колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський.

Як відомо, Червінський був одним із розвідників, які у 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.

Та операція зірвалась, виліт «вагнерівців» відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.

Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт». Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки.

У грудні 2023 року Червінському оголосили підозру в спробі заволодіти 100 тисяч доларів США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

17 липня 2024 року Червінський вийшов зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави Петром Порошенком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *