ОСТАННІ НОВИНИ

Україна не скасує санкції проти «Лукойлу», вони не загрожують Словаччині, – Шмигаль

Маркіян Рой

|

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль протягом останніх тижнів провів низку розмов зі словацьким колегою Робертом Фіцо. Зокрема, йшлося про заборону на транзит нафти російського «Лукойлу». Політики домовилися про чергову міжурядову зустріч.  Про це повідомив глава українського уряду.

Український прем’єр підкреслив, що Київ наполягає на максимальній відмові партнерів від російської нафти, але при цьому є надійним транзитером «для всіх країн, які цінують свободу та верховенство права» та «беззаперечно виконує Угоду про асоціацію з ЄС».

«Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення. Відтак маємо повне розуміння Брюсселя в цьому питанні», – підкреслив він.

Шмигаль зазначив, що загрозою енергетичній безпеці Словаччини є «Росія, її гібридна енергетична війна проти словацького народу, її шантаж та політичні ультиматуми».

«Словаччина – наш надійний партнер, від якого ми не очікуємо шантажу або погроз. Бо погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки – це сумнівний шлях», – повідомив він.

Фіцо з українським колегою домовився про чергову міжурядову зустріч у жовтні, де країни продовжать «конструктивний, прагматичний діалог». Український премʼєр впевнений, що з Фіцо вони знайдуть «взаємовигідні рішення».

Нагадаємо, що Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи.

Зокрема, Угорщина хоче швидко відновити поставки «Лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці. Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від російської компанії щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Раніше Словаччина вже погрожувала Україні через заборону транзиту. Президент Словаччини Петер Пеллегріні нагадав, що країна допомагає Україні з реверсом газу, а також з постачанням електроенергії.

«Якщо ситуація не буде виправлена, ми будемо змушені реагувати», – додав Пеллегріні.

Згодом Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти.

29 липня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зустрівся з послом України Мирославом Кастраном і пригрозив наслідками в разі, якщо Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу». Зокрема, Фіцо пригрозив не продовжити постачання дизельного палива в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *