ОСТАННІ НОВИНИ

До відключення тепла у Львові взимку доклались росіяни, – кіберексперти зі США

Наталя Дуляба

|

Взимку цьогоріч хакери за допомогою пов’язаного з Росією зловмисного програмного забезпечення FrostyGoop відключили опалення 600 будинкам у Львові. Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на звіт компанії з кібербезпеки Dragos.

Так, 22-23 січня зловмисники вивели з ладу систему опалення, тоді температура у Львові сягала 2 градусів морозу.

Внаслідок атаки залишилися без опалення сотні мешканців багатоквартирних будинків на Сихові, також виникли перебої з гарячою водою.

Як з’ясували експерти Dragos, протокол зв’язку об’єкта, що контролював опалення, було під’єднано до московських IP-адрес.

Ця ситуація підкреслює критичну потребу в надійних заходах кібербезпеки, наголошують викривачі цього злочину.

Видання Axios наголошує, що дослідники попереджають: зловмисне програмне забезпечення може мати здатність націлюватися на широкий спектр пристроїв, на які покладаються оператори критичної інфраструктури.

Ще напередодні широкомасштабного нападу експерти з кібербезпеки попереджали західні уряди про те, що Росія використовує Україну як полігон для відпрацювання своїх майбутніх нападів на західні країни.

«В Україні найактивніші російські кібернапади тривали протягом 2014-2015 років, після цього українці вдосконалили свої системи захисту, навчилися жити в умовах кібервійни», – прокоментував чеський експерт із кіберзахисту Томаш Флідр.

Як повідомляв Львівський портал, цьогоріч у ніч на 23 січня у роботі 324 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) на Сихові стався раптовий збій, через що мешканці низки будинків залишились без тепла і гарячої води фактично на добу.

Причиною повної зупинки ІТП на Сихові комунальники називали «зовнішнє втручання» у систему ЛМКП «Львівтеплоенерго».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *