ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія планує запустити другий проєкт із закупівлі снарядів для України на 2025 рік

Олег Дерев'янко

|

Чехія планує продовжити механізм із закупівлі артилерійських снарядів для українського війська у 2025 році. Про це повідомила чеська міністерка оборони Яна Чернохова виданню Deník N, пише hromadske.

До проєкту з робочою назвою «Ініціатива-2025» доєднаються пʼять чеських збройових компаній, які брали участь і в цьогорічних постачаннях. Агентство міжурядової оборонної співпраці при Міноборони Чехії вже збирає у цих підприємств інформацію про те, що вони могли б постачати Силам оборони завдяки своїм контактам у всьому світі.

«Колеги з відомства постійно поповнюють дані про пропозиції фірм, які ми вже приміряємо на 2025 рік. Це, по суті, просто: коли ви доводите партнерам, що ваш механізм дієвий і прозорий, то логічно, що їхня довіра зростає і вони надають нові кошти», – сказала Чернохова.

Платниками мають стати переважно європейські держави, зокрема, проєкт підтримали Данія, Нідерланди й Німеччина, сказав чеський урядовець та один з головних координаторів ініціативи Томаш Копечний.

За його словами, переговори з окремими державами про фінансову підтримку могли б початися наприкінці літа. Однак деталі залежатимуть від того, що визначать головним у закупівлях – снаряди калібру 155 мм, калібру 152 мм або ж інший тип боєприпасів.

Нагадаємо, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро. Згодом Франція, Норвегія та Польща також підтримали чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну.

25 червня прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що до України доставили першу партію боєприпасів в межах чеської ініціативи із закупівлі снарядів для нашої держави.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *