ОСТАННІ НОВИНИ

Україна протягом двох місяців отримає ще 100 тис. артснарядів у межаї чеської ініціативи

Олег Дерев'янко

|

Україна впродовж липня та серпня отримає ще 100 тисяч артилерійських снарядів у межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у Брюсселі, пише ČТК.

За його словами, до ініціативи приєдналися 18 країн, з яких 15 вже зробили свій внесок, що дозволяє забезпечити поставку 500 тисяч боєприпасів до кінця 2024 року.

«Протягом липня та серпня ми надішлемо загалом ще 100 000 одиниць боєприпасів. Зараз ми шукаємо гроші, щоб закупити більше боєприпасів, щоб ініціатива могла продовжитися у 2025 році», – заявив Ліпавський.

Він додав, що чехи щоденно контактують з українськими партнерами для обговорення необхідних поставок.

«Ми могли б поставити до 800 000 одиниць цього року, якби у нас були гроші», – зазначив Ліпавський.

Нагадаємо, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро. Згодом Франція, Норвегія та Польща також підтримали чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну.

25 червня прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що до України доставили першу партію боєприпасів в межах чеської ініціативи із закупівлі снарядів для нашої держави.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *