ОСТАННІ НОВИНИ

За три місяці на окупованих територіях України засудили мінімум 24 військовополонених, – ООН

Наталя Дуляба

|

Місія ООН з прав людини у своєму звіті відзначила, що за три місяці росіяни на тимчасово окупованих територіях України засудили щонайменше 24 українських військовополонених. Про це Львівському порталу повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Управління Верховного Комісара ООН із прав людини опублікувало доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні у першому півріччі 2024 року.

У ній вказано, що з 1 березня по 31 травня суди на окупованій території України засудили щонайменше 24 українських військовополонених до позбавлення волі, в тому числі до довічного ув’язнення.

Крім того, звільнені з полону українські бійці свідчать, що росіяни широко застосовують катування для отримання фальшивих «зізнань» у кримінальних справах.

Також в ООН відзначають, що росіяни активно катують і жорстоко поводяться з військовополоненими та цивільними, сюди ж включене сексуальне насильство.

Водночас родини українських військовополонених і цивільних затриманих говорять про невизначеність і страждання, спричинені відсутністю інформації про своїх близьких, оскільки РФ відмовляє затриманим у регулярному спілкуванні із зовнішнім світом.

Також у звіті Моніторингова місія ООН згадала наймасштабніші російські ракетні удари по об’єктах критичної енергетичної інфраструктури, наслідки котрих вплинули на життя мільйонів людей по всій Україні.

Нагадаємо, наразі правоохоронці офіційно задокументували страту росіянами 61 українського військовополоненого. Це лише ті дані, які є підтверджені.

Також встановлено, що понад 2200 українських військових піддавали тортурам та нелюдському поводженню у полоні РФ.  Водночас більше ніж половина опитаних українських військових зізналась, що під час полону у Росії зазнавала сексуального насильства. Йдеться саме про чоловіків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *