ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні скасують кримінальну відповідальність за дезертирство

Наталя Дуляба

|

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт, яким суттєво пом’якшать відповідальність за скоєне вперше дезертирство та самовільне залишення військової частини. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві оборони.

Йдеться про законопроєкт №11322, прийнятий за основу 16 липня. Він передбачає можливість повернення до служби військовослужбовців, які вперше самовільно залишили частину (СЗЧ) або скоїли дезертирство.

Законопроєктом хочуть внести зміни до чинного законодавства, які дозволяють звільнити від кримінальної відповідальності за СЗЧ та дезертирство, повернувши таким особам усі соціальні виплати після продовження військової служби.

Так, згідно із запропонованими змінами, військовослужбовець, який вперше самовільно залишив частину або скоїв дезертирство, зможе добровільно звернутись до слідчого чи прокурора із наміром повернутися й продовжити військову службу. Таке повернення при цьому потребуватиме схвалення командира.

«Зараз маємо створити систему, яка б вирішила ситуацію з поверненням до строю військовослужбовців. Саме тому чинне законодавство потребує змін. Існує багато випадків, коли військовослужбовці, які самовільно залишили частину, бажають повернутися до війська. Ми маємо надати їм таку можливість та створити умови для їхнього повернення», – прокоментувала заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Наразі у парламенті працюють над ухваленим у першому читанні законопроєктом й готують його до другого.

Нагадаємо, на початку 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, ухвалений Верховною Радою, про посилення кримінальної відповідальності військових за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи військової частини, дезертирство.

Тодішній головком ЗСУ Валерій Залужний підтримав цей закон, пояснюючи, що в армії має бути дисципліна, а щоб вона була непорушною під час війни, доводиться застосовувати жорсткіші методи.

Водночас громадськість, зокрема правозахисники й активісти, виступили з критикою цього закону. Українці навіть створили петицію до президента з проханням ветувати цей законопроєкт, лише за добу вона набрала необхідну кількість голосів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *