ОСТАННІ НОВИНИ

Україна домовляється зі Швецією про передачу винищувачів Gripen, – заступник керівника ОП

Олег Дерев'янко

|

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів, що Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen. Про це він заявив в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки».

За його словами, це тема, яку президент України Володимир Зеленський постійно підіймає перед керівництвом Швеції. Ігор Жовква запевняє, що так було ще до вступу країни в НАТО.

«Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони – з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку», – сказав він.

Нагадаємо, що раніше уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакета військової допомоги та розповів про підготовку рішення щодо можливої передачі винищувачів Gripen.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявляв, що Збройним силам Швеції та Шведському управлінню оборонного озброєння доручено вивчити можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen.

Як відомо, Міністерство оборони Швеції заявило, що українські льотчики матимуть «ознайомче навчання» на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем в інтерв’ю «Голосу Америки» заявляв, що Україна самостійно вирішила призупинити процес передачі винищувачів Gripen. За його словами, Україна дійшла висновку, що це «надто багато» мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *