ОСТАННІ НОВИНИ

Швеція підтвердила, що українці випробують її винищувачі Gripen

Наталя Дуляба

|

Міністерство оборони Швеції заявило, що українські льотчики матимуть «ознайомче навчання» на шведських винищувачах JAS 39 Gripen. Про це йдеться у відповідній заяві відомства, оприлюдненій 16 червня.

За підсумками засідання у форматі «Рамштайн» Міноборони Швеції розповіло про новий пакет допомоги для України. Він передбачає, зокрема проведення «ознайомчого навчання» на літаку JAS 39 Gripen для українських пілотів та пов’язаного авіаційного технічного персоналу.

Також Швеція виділить 140 млн шведських крон у фонд International Fund for Ukraine, ще 90 млн крон – у фонд підтримки України НАТО. Всі вони постачають Збройним Силам України військове обладнання, боєприпаси, техніку тощо.

Довідково: JAS 39 Gripen – шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Його компанія Saab випустила у 1988 році. Вартість одного літака залежно від модифікації становить від 30 до 60 млн доларів.

Gripen може запускати ракети різних виробників, в тому числі AIM-120 AMRAAM, ракети від MBDA, високоточні бомби GBU-12, крилаті та протикорабельні ракети.

Цей винищувач є на озброєнні Швеції, Чехії, Угорщини, Південно-Африканської Республіки і Таїланду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *