ОСТАННІ НОВИНИ

Україна сама відмовилася від літаків Gripen, – МЗС Швеції

Ольга Денисяка

|

Рішення про призупинення передачі Україні шведських літаків Gripen ухвалив Київ, а не Стокгольм. Про це повідомив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем в інтерв’ю Голосу Америки.

За його словами, це пов’язано з тим, що зараз відбувається реалізація інших західних винищувачів. Зокрема, Україна дійшла висновку, що це «надто багато» мати одночасно дві системи винищувачів — і F-16, і Gripen. 

«Я б сказав, що F-16, який зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечить вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо почати говорити про повітряні винищувачі Gripen. І Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський», — каже Більстрем.

Раніше уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакета військової допомоги та розповів про підготовку рішення щодо можливої передачі винищувачів Gripen.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявляв, що Збройним силам Швеції та Шведському управлінню оборонного озброєння доручено вивчити можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen.

Як відомо, Міністерство оборони Швеції заявило, що українські льотчики матимуть «ознайомче навчання» на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *