ОСТАННІ НОВИНИ

Швеція оголосила новий пакет військової допомоги Україні і кроки до передачі Gripen

Маркіян Рой

|

Уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакету військової допомоги та розповів про підготовку рішення щодо можливої передачі винищувачів Gripen. Про це на брифінгу в п’ятницю заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, повідомляє Європейська правда з посиланням на Aftonbladet.

Вартість пакету допомоги становить 2,2 млрд шведських крон – 143 млн євро. Основну частину пакету складають боєприпаси, але також до нього увійшли запасні частини для бронетехніки. Швеція також надасть засоби зв’язку та піхотне спорядження.

Йонсон зазначив, що пакет складається з матеріалів, про які просили українці. «Це слід розглядати як вираження відданості Швеції довгостроковій підтримці України», – зауважив шведський міністр.

Крім того, він повідомив, що Збройним силам Швеції та Шведському управлінню оборонного озброєння доручено вивчити можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen.

«Уряд ухвалив рішення доручити… оцінити умови, на яких Швеція може зробити свій внесок у сефрі бойових літаків. Ми можемо зробити це шляхом розширення нашої участі в коаліції F-16 або шляхом передачі в дар або експорту системи Gripen», – сказав Йонсон.

Очікують, що оцінка буде готова до 6 листопада.

«Ми також заявили, що обов’язковою умовою для надання винищувачів є те, що Швеція є союзником НАТО, і ми вели діалог з українцями, і вони висловили розуміння цього», – сказав Йонсон. Як відомо, Швеція досі не приєдналась до НАТО через блокаду Туреччини та Угорщини і наразі немає розуміння, коли вона може стати членом Альянсу.

Як відомо, 16 червня Міністерство оборони Швеції заявило, що українські льотчики матимуть «ознайомче навчання» на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Як повідомляв Львівський портал” href=”https://portal.lviv.ua/”>Львівський портал, 19 серпня президент України Володимир Зеленський з першою леді Оленою Зеленською прибули до Швеції. Президент вже провів переговори з прем’єр-міністром країни Ульфом Крістерссоном.

Україна і Швеція 19 серпня підписали декларацію щодо спільного виробництва та обслуговування бойових машин піхоти CV90 в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *