ОСТАННІ НОВИНИ

З червня ЗСУ отримуватиме від 50 до 100 тисяч снарядів на місяць, – МЗС Чехії

Ольга Денисяка

|

Анонсована в лютому 2024 року «чеська ініціатива» зможе забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. Про це заявили представники керівництва МЗС Чехії, повідомляє Європейська правда.

Міністр Ян Ліпавський підтвердив, що ЗСУ отримають перші снаряди в рамках ініціативи вже найближчим часом, у червні.

«Дуже скоро будуть перші фізичні постачання в Україну, ми очікуємо їх у червні», – заявив очільник МЗС.

Точно такий прогноз пролунав від Томаша Копечного, урядового спецпредставника  Чехії з питань реконструкції України, який відповідає також за «чеську ініціативу» щодо постачання снарядів. Копечний очікує на зростання обсягів снарядів у ЗСУ.

«Перше суттєве збільшення постачань буде в червні, воно буде в десятках тисяч, між 50 ти 100 тисячами на місяць», – пояснив дипломат.

Зазначимо, про те, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро. Згодом Франція, Норвегія та Польща також підтримали чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну.

В кінці травня міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що наразі лише Канада, Данія, Нідерланди та Португалія надіслали гроші на купівлю артилерійських боєприпасів для України у межах чеської ініціативи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *