ОСТАННІ НОВИНИ

Міністри фінансів G7 підтримали план використання активів РФ для фінансування України

Наталя Дуляба

|

Міністри фінансів G7 підтримали ідею надання Україні кредиту, забезпеченого прибутками від заморожених російських активів, задля фінансування Києва після 2024 року. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Financial Times.

Обговорення міністрів ґрунтувалося на пропозиції США, яка була поширена напередодні зустрічі в італійському місті Стреза, видати Україні близько 50 млрд доларів кредиту. Його мали б погашати прибутками від активів російського центрального банку, йдеться орієнтовно про 190 млрд євро.

Міністри заявили, що вони «досягли прогресу» в опрацюванні варіантів «виведення»прибутків, згідно з проєктом комюніке. Вони додали, що лідерам G7 будуть представлені варіанти того, як вибудувати кредит до саміту в червні.

Вони також пообіцяли продовжувати тиснути на Китай, щоб той скоротив промислові субсидії, які, на їхню думку, витісняють західних конкурентів з бізнесу, і заявили, що реалізація найбільш значущої глобальної податкової угоди за більш ніж століття є «головним пріоритетом».

G7 – група країн з розвиненою економікою, до якої входять усі великі західні союзники України – прагне забезпечити фінансування Києва на перспективу і після 2024 року, коли по обидва боки Атлантики відбудуться вирішальні вибори.

За словами людей, знайомих з ходом переговорів, багато деталей кредиту ще не узгоджено, включаючи суму, хто його видасть і як він буде гарантований, якщо в Україні буде дефолт або якщо прибутки не будуть матеріалізовані.

Один із посадовців відзначив, що європейці особливо стурбовані «справедливим розподілом ризиків», побоюючись, що Європа візьме на себе основний тягар фінансових і юридичних ризиків і дій у відповідь з боку Росії, оскільки більшість активів знаходиться на континенті.

Як повідомляв Львівський портал, 21 травня ЄС офіційно схвалив план використання відсотків від заморожених російських активів, що може принести Україні до 3 мільярдів євро на рік.

У лютому Сполучені Штати стверджували, що країни G7 повинні повністю арештувати заморожені активи, але згодом відмовилися від цієї ідеї через занепокоєння союзників, що це може стати небезпечним правовим прецедентом і що Росія може вжити заходів у відповідь.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *