ОСТАННІ НОВИНИ

ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту, – Енергоатом

Маркіян Рой

|

У четвер, 23 травня, одна з двох повітряних ліній, яка живить Запорізьку АЕС, відключилася. У разі відмови останньої, на ЗАЕС станеться черговий блекаут. Про це повідомляє пресслужба НАЕК «Енергоатом».

Зокрема, 23 травня  близько 13:30 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ «Дніпровська», яка сполучає окуповану російськими військами, Запорізьку АЕС з енергетичною системою України. Наразі працює тільки одна лінія для живлення станції.

Наразі найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-330 кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна».

У компанії уточнили, що у разі відмови цієї лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Нагадаємо, що 7 квітня на території Запорізької атомної електростанції здетонував дрон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *