ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові медики поставили на ноги захисника, який ледь не втратив кінцівки

Олег Дерев'янко

|

Спеціалісти центру реабілітації «Незламні» (Unbroken) поставили на ноги 25-річного захисника, який під час боїв за Україну мало не втратив обидві праві кінцівки. Про це Львівському порталу повідомили в реабілітаційному центрі «Незламні».

Валерій Покотило – 25-річний військовий із Вінниці. Трирічний контракт на військову службу хлопець підписав ще за понад рік до початку повномасштабного вторгнення Росії. З 2022 року він служить навідником мінометної батареї у 14-й бригаді Нацгвардії «Червона калина».

Під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку Валерій отримав важке поранення. Один із ворожих снарядів розірвався за лічені метри від бійця, а уламки посікли його праву руку та ногу.

«Побачив як з ноги витікає маленьким фонтанчиком кров та свою кістку. У той момент я взагалі не відчував болю. Швидко зреагував і на адреналіні побіг до бліндажа, що був в 100 метрах від моєї позиції», – пригадує Валерій.

Це сталося наприкінці 2023 року, за чотири дні до Нового року. Хлопець усвідомлював, що може втратити кінцівки та довго бути без тями, тож вирішив одразу написати батькам. Однак не для того, щоб повідомити їм про поранення.

«Написав, що терміново їду на позицію, буду відсутній декілька днів. Не хотів перед Новим роком псувати їм святковий настрій», – сказав він.

Про поранення сина батьки дізналися лише через тиждень, коли після низки прифронтових лікарень Валерія доправили до рідної Вінниці. Там йому виконали низку складних операцій – загалом понад 10.

За більш ніж місяць після поранення нацгвардійця скеровують до Львова у повністю лежачому стані. Спочатку він потрапляє до хірургів, які забирають на його руці шпицю апарату зовнішньої фіксації, аби звільнити кисть для занять. З перших днів з Валерієм починають займатися фізичні терапевти.

Спочатку вони навчили його користуватися кріслом колісним, а потім поставили на милиці. Паралельно з цим за допомогою ортезу та мануальних технік розробляли знерухомлену стопу. Вже за місяць реабілітаційних вправ Валерій повністю став на ноги.

Гірша ситуація була з рукою, яку уламок ворожого снаряду наскрізь прошив її нижче ліктя. Валерій відчував оніміння та стріляючий біль, а з п’яти пальців міг рухати лише мізинцем. Позаяк рубець, що утворився на місці поранення, скував нерв, який відповідає за чутливість, згинання та розгинання пальців.

Аби відновити функцію кисті, хірурги днями виконали Валерію ортопедичні операції на сухожильному апараті. Серед них була й опонентпластика першого пальця. З метою відновлення функції захвату, лікарі розшили рубець та звільнили серединний нерв.

Біль після операції поступово минає і захисник уже починає розпрацьовувати пальці. Крім цього, надалі на військового чекає встановлення нейростимулятора, що має пришвидшити відновлення чутливості й функції кисті.

Хлопець певний, що запорукою його успішного відновлення є позитивне мислення та підтримка рідних: батьків і дружини. Після реабілітації воїн прагне повернутися у стрій, якщо не воювати, то хоча б передавати свій артилерійський досвід.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *