ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики врятували новонародженого хлопчика з рідкісною вадою

Олег Дерев'янко

|

Мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» успішно прооперувала та пролікувала новонародженого хлопчика із вкрай рідкісним синдромом єдиного різця і стенозом грушоподібного отвору. Про це Львівському порталу повідомили в лікарні «Охматдит».

Родина з міста Сокаль Львівської області. Неонатологи одразу помітили проблему з носовим диханням. Після народження стан хлопчика лише погіршувався, тому його перевели до реанімації новонароджених Центру дитячої медицини.

Після повного обстеження лікарі поставили діагноз: синдром єдиного різця, стеноз (звуження) грушоподібного отвору, вроджена аномалія провідних шляхів серця, ранній неонатальний сепсис та вроджена пневмонія.

«Це був дуже складний випадок, бо був сепсис зі септичним шоком. Дитина була у реанімації близько місяця, на ШВЛ орієнтовно 10 днів», – розповіла завідувачка відділення реанімації новонароджених Галина Заремба.

Грушоподібний отвір – це вхід у ніс. Зазвичай він має вісім міліметрів або більше, а у маляти він був менше ніж чотири міліметри.

«Він дуже тяжко дихав, ночами не спав, “хапав” повітря. Фактично, майже не дихав носом. Була дуже складна ситуація», – розповіла мама хлопчика Олена.

Через це були порушення роботи легень і серця.

«У дитини були рецидувуючі приступи пороксистальної тахікардії. Нам з часом вдалось медикаментозно скоригувати стан хлопчика. Наразі, малятко під нашим спостереженням і вже приступів таких немає», – наголосила кардіологиня Ольга Куриляк.

За словами неонатологині відділення постінтенсивної терапії Мирослави Кушнір, хлопчик міг харчуватись тільки через зонд і йому постійно потрібно було зволожене повітря. Також Тимофій потребував частої санації через дилатаційні трубочки в носі.

Лікарі вирішили оперувати маленького Тимофія. Оториноларингологи зробили пластику грушеподібного отвору: з-під верхньої губи дійшли до входу в ніс, спеціальним діамантовим бором розширили його до потрібних розмірів і зробили пластику грушоподібного отвору.

«Під час операції на постійному відеозвʼязку був один із провідних дитячих отоларингологів Європи професор Ярослав Шидловський (Познань, Польща). Таке своєрідне телемедичне асистування дуже допомогло під час операції», – розповів керівник Клініки голови та шиї Центру Федір Юрочко.

Операція пройшла успішно. Хлопчика вже виписали з лікарні, але за його станом продовжують спостерігати медики. Батьки періодично приводять дитину на огляди. Наразі Тимофій почувається добре: він вільно дихає, має гарний апетит і активно набирає вагу.

За останні два роки це вже друга така операція в Клініці дитячої оториноларингології. Перша пройшла теж успішно.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *