ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія закуповує боєприпаси для України і у «союзників» Росії, – ЗМІ

Маркіян Рой

|

Чеська Республіка використовує контакти часів холодної війни, щоб знайти боєприпаси для України, і здійснює закупівлі снарядів у країнах, які вважаються союзниками Москви. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

За даними WSJ, Чеська Республіка, яку газета називає «одним із найзавзятіших прихильників України», отримала від різних постачальників з усього світу близько 800 тис. артилерійських снарядів та виявила ще 700 тис. одиниць, які у разі додаткового фінансування можна замовити. Наразі для першого траншу вдалося зібрати 300 тисяч снарядів. При цьому найбільший внесок у фінансування зробила Німеччина.

Приналежність у минулому країни до радянського блоку виявилася несподіваним благом, пише американська газета. Завдяки цьому Чехія успадкувала великі зв’язки своєї збройової промисловості із замовниками по всьому світу і зберегла добрі відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які з радянських часів мають великі запаси зброї і здатні її виробляти.

Видання пише, що хоча Прага замовчує те, звідки надходять боєприпаси, серед постачальників є й деякі держави, які називають себе союзниками Росії. Припускається, що постачання здійснюватимуться через територію Чехії чи третіх країн, щоб виключити будь-який прямий зв’язок між країнами походження зброї та Україною і не наражати їх на гнів Москви.

«Конфіденційність відіграє тут ключову роль: ми говоримо і говоритимемо з усіма, незалежно від їхньої лояльності та політичної позиції, за деяким винятком, таким як Північна Корея», – заявив газеті The Wall Street Journal радник з національної безпеки чеського уряду Томаш Пояр.

На думку заступника глави Міноборони Чехії Яна Їреша, чеський проєкт виявив протиріччя між публічними дружніми відносинами деяких урядів до Росії та їхньою готовністю приватно укладати угоди з союзниками України.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

Публічно про участь раніше заявили Нідерланди, які передали на закупівлю боєприпасів 250 мільйонів євро, і Бельгія, яка передасть 200 мільйонів євро.

Також Польща приєдналась до ініціативи Чехії з закупівлі снарядів для України.

15 березня Португалія приєдналась до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це 100 мільйонів євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *