ОСТАННІ НОВИНИ

На початку вторгнення Росія хотіла завдати ядерного удару по Львівщині, – ексречник Генштабу

|

Навесні 2022 року, тобто через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення, Росія могла застосувати ядерну зброю в Україні, зокрема по території Львівської області. Про це ТСН розповів колишній речник Генштабу (2014-2017) й військовий експерт Владислав Селезньов.

За його словами, українські військові готувались до ймовірного удару РФ ядерною зброєю по Яворівському полігону, який розташований неподалік від кордону з Польщею.

«На Великдень 2022 року багато хто з українських військовослужбовців, які перебували на Яворівському полігоні на Львівщині, були напоготові… Про це було поінформовано моє найближче оточення, я в той час перебував на Яворівському полігоні. Такі сигнали різними каналами надходили. Він (полігон, – ред.) фактично межує з територією Польщі, там буквально близько двох десятків кілометрів до кордону. Тоді, я так думаю, спрацювала ефективно залаштункова дипломатія: Путіну було пояснено щодо критичних наслідків як для Російської Федерації, так і для нього особисто, якщо він вдасться до такої ядерної провокації», – сказав Владислав Селезньов.

Водночас він зауважив, що Росія може вчиняти будь-які провокації, зокрема і з залученням ядерної зброї, аби «піднімати ставки». Тому він не виключає можливість такого сценарію.

«Можливо, відтоді (з весни 2022 року, – ред.) щось змінилося і Путін відчув свою невразливість та готовність до реалізації такого плану. Я не став би повністю виключати такий варіант», – додав Владислав Селезньов.

Обговорення можливості застосування Росією ядерної зброї проти України журналісти ТСН підняли на фоні нещодавнього інтерв’ю, яке дав одіозний Олексій Арестович. Він сказав, що Москва може здійснити ядерні удари по Україні та Польщі.

Додамо, що на початку повномасштабного вторгнення РФ Олексій Арестович був радником Офісу президента. У січні 2023 року він вперше підіграв російській пропаганді, заявивши, що багатоповерхівку у Дніпрі, яку атакували росіяни «вбивцею авіаносців», нібито зруйнувала українська ППО. Після цього в Україні розгорівся гучний скандал, після якого Арестовича звільнили з Офісу президента.

Невдовзі після цього Олексій Арестович поміняв амплуа та став захищати російськомовних в Україні, став постійним гостем в етерах так званих «російських опозиціонерів». Під час них він неодноразово відзначався обурливими заявами про росіян та українців. У вересні 2023 року він виїхав з України і дотепер перебуває за кордоном.

Журналісти писали, що підставою для виїзду Арестовича, який є військовозобов’язаним громадянином України, був лист Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Втім у ГУР цю інформацію заперечили.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *