ОСТАННІ НОВИНИ

В’язень разом із дружиною «на волі» готував ракетний удар по Львову

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили й затримали подружжя зі Львівщини, агентів ФСБ, які готували ракетний удар по ТЕС у Львові. Про це Львівському порталу повідомили в обласному управлінні СБУ.

За даними слідства, росіяни збирались атакувати електростанції, які забезпечують світлом Львів та більшу частину області. Для підготовки до ракетного удару ФСБ залучила подружжя зі Львівщини.

Основним фігурантом був 44-річний чоловік, який з 2023 року відбуває покарання у місцевій колонії за нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У поле зору ворога він потрапив через поширення в соцмережі дописів із підтримкою збройної агресії РФ проти України. Згодом співробітники ФСБ налагодили з ним контакт та провели дистанційне вербування.

Після цього вони перейшли на спілкування в анонімному чаті, де ув’язнений отримав агентурні завдання та покрокові інструкції щодо їхнього виконання.

Згодом до співпраці з ворогом в’язень залучив свою дружину «на волі». Жінка мала знайти потрібні рашистам енергооб’єкти та сфотографувати їх з прив’язкою до місцевості.

Як уточняють в Офісі генпрокурора, росіян цікавили енергетичні об’єкти, розташовані саме у Львові.

Окупанти обіцяли профінансувати всі витрати своїх поплічників, пов’язані з розвідувально-підривною діяльністю, а також перерахувати грошову «винагороду».

При отриманні розвідінформації агресор планував використати її для наведення ракетних ударів, щоб знеструмити західний регіон України. Втім спецслужби запобігли реалізації цього ворожого плану.

Під час обшуку в камері російського агента вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ФСБ.

Наразі зловмиснику оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Також підозру у державній зраді планують оголосити й дружині зловмисника.  Триває розслідування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *