ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові врятували чоловіка з раком шлунка четвертої стадії

Наталя Дуляба

|

У Львові лікарі фактично за пів року врятували життя 63-річного чоловіка, який мав четверту стадію раку шлунка з метастазами. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському онкологічному лікувально-діагностичному центрі.

63-річний пан Ярослав із Івано-Франківщини. До Львівського онкоцентру, що на вул. Гашека, приїхав у 2021 році. Чоловік пригадує, що його раптом боліти шлунок. Близько місяця він терпів біль, а потім звернувся до лікарів.

Після ретельних обстежень чоловіку діагностували рак шлунка IV стадії з метастазами у регіональні лімфатичні вузли та одним метастазом в легені.

«Ще 10 років тому у такій ситуації лікарі б не могли запропонувати пацієнту ефективного лікування. Та зараз ситуація змінилась. Коли є не більше трьох метастазів і всі вони зосереджені в межах одної анатомічної ділянки, так звана олігометастатична хвороба, лікування пацієнта може бути ефективним», – пояснив завідувач відділення абдомінальної хірургії Львівського онкоцентру Мирон Огорчак.

Спочатку пан Ярослав пройшов чотири цикли хіміотерапії, після якої пухлина шлунка зменшилась більше ніж на 50%.

«Після цього завідувач торакального відділення Ігор Гіпп зі своїми колегами видалив частку метастатично ураженої легені. Пізніше у відділенні абдомінальної хірургії бригадою хірургів (Мирон Огорчак, Віктор Сафіян та Петро Гиря) було видалено чоловікові шлунок та всі регіональні лімфатичні вузли. А далі, аби не дати шансу хворобі, чоловік отримав ще чотири цикли післяопераційної хіміотерапії», – йдеться у повідомленні.

Загалом комбіноване лікування пацієнта зайняло близько пів року. І вже більш ніж 2 роки він живе повноцінним життям.

«Я живу так, як і жив, у мене немає ніяких особливих обмежень ні в плані харчування, ні загалом. Я активний, працюю і головне – живу. Я дуже дякую лікарям, які мене врятували. Вони, можна сказати, витягнули мене з того світу», – відзначив пан Ярослав.

Щопівроку чоловік проходить контрольні обстеження, аби бути впевненим, що хвороба не повернулась. При цьому він закликає відповідально ставитись до свого здоров’я і не терпіти біль. Пан Ярослав переконаний: якби проходив медичні обстеження, йому б не довелось відбути такого складного лікування.

Нагадаємо, 71-річна жителька Львівщини подолала рак легень четвертої стадії, з яким боролась сім років поспіль.

Медики кажуть, що на Львівщині рівень захворюваності на онкологію упродовж 2023 року зріс на 11%. Недугу торік діагностували 7975 людям. Найчастіше виявляли рак шкіри, грудної залози, простати та легень.

Найвищу смертність (до року з моменту виявлення) фіксують через злоякісні новоутворення у печінці, підшлунковій залозі, легенях, стравоході та шлунку.

Загалом у Львівській області на обліку зараз стоять майже 80 тисяч хворих на різні види раку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *