ОСТАННІ НОВИНИ

Жителька Львівщини поборола рак легень 4 стадії

Андрій Котенський

|

Львівські медики підтвердили ефективність експериментального лікування, яке допомогло 71-річній Ганні побороти рак легень 4 стадії, який жінці встановили ще у 2016 році. Про це повідомили у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі.

За даними медиків, онкологічне захворювання – не вирок. Це доводить історія 71-річної пацієнтки Ганни з містечка Борислав, що на Львівщині. У липні 2016 року жінці діагностували рак легень у четвертій стадії.

«Мене закололо під лопаткою. Спочатку я не звертала на це уваги, але з кожним днем мені ставало гірше. Я звернулась до невропатолога, він виписав ліки. Я почала приймати їх, але стан погіршувався. Звернулась до лікаря ще раз, він скерував мене на флюорографію і відправив до хірурга, бо мене почали боліти ще й груди», – пригадала пані Ганна.

Далі жінку відправили до лікаря-пульмонолога. Після обстежень пані Ганну скерували до Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Тут жінці зробили додаткові обстеження і виявили онкологічне захворювання легень у четвертій стадії з метастазами в плевру та кістки. На жаль, за такого прогресування хвороби лікарі не можуть забезпечити пацієнтам ефективне лікування. Однак пані Ганна таки отримала новий шанс на життя.

«Пацієнтка мала сильний больовий синдром, приймала наркотичні препарати для знеболення, і ми запропонували їй участь у клінічному дослідженні. Вона погодилась, і ми розпочали боротьбу за її життя. Особливості такого лікування в тому, що пані Ганна отримувала 6 циклів хіміотерапії в поєднанні з новим на той час препаратом імунотерапії, який ще не був зареєстрований, лише проходив клінічні дослідження», – розповіла лікарка-онколог хіміотерапевтичного відділення Львівського онкоцентру Іванна Дуда.

Лікарка зазначила, що імунотерапія має трохи інший механізм дії, ніж хіміотерапія. Вона допомагає власній імунній системі боротися з онкологічним захворюванням.

«Ракові клітини настільки маскуються, що наш організм не розпізнає їх і тому не бореться з ними. Імунотерапія, так би мовити, знімає камуфляж з ракових клітин, організм бачить, що вони чужі, і починає боротися з раковими клітинами. Так імунна система не дає прогресувати хворобі», – пояснила лікарка.

Лікування одразу ж дало результат: болі в жінки зникли, а хвороба перестала прогресувати. І хоча дослідження вже давно закінчилось, а схему лікування препаратом зареєстрували, фармацевтична компанія, яка проводила дослідження, і далі забезпечує пані Ганні безкоштовну імунотерапію цими ліками. Адже, щоб жити повноцінним життям, жінці необхідно раз на три тижні отримати імунотерапію.

Сьогодні пані Ганна не стримує сліз і чесно зізнається – спершу не вірила, що буде жити: «Я не вірила, що вийду з цього. Але Іванна Романівна постійно казала мені, що не можна опускати руки і що в мене все буде добре. Я постійно молюсь за лікарів та медсестер і дякую всім, хто мені допоміг», – сказала пані Ганна.

Ця історія є не тільки прикладом того, що ніколи не можна зневірюватися, а й закликом не ігнорувати сигналів свого організму, прислухатись до нього та боротись за своє здоров’я і життя.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *