ОСТАННІ НОВИНИ

ГУР перехопило розмову росіян після знищення «Цезаря Кунікова»

Наталя Дуляба

|

Перехоплені радіопереговори росіян з місця знищення великого десантного корабля «Цезар Куніков» свідчать, що від ворожого судна залишилось лише «масляниста пляма». Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Візуальний огляд місця затоплення корабля здійснюють російські гелікоптери Ка-52 та Мі-8. Ретранслятором інформації виступає військово-транспортний літак Ан-26 ВКС РФ.

«Наблюдаю обломки и маслянистое пятно», − констатує російський пілот.

«Великий десантний корабель “Цезар Куніков” упродовж десяти днів перебував на стоянці біля спеціалізованої причальної стінки, (так званого «сліпа»), з якої окупанти здійснюють завантаження кораблів військовим озброєнням та технікою. За попередньою візуальною оцінкою осадки корабля, під час затоплення “Цезар Куніков” був завантажений», − кажуть у ГУР.

Як повідомляв Львівський портал, вранці 14 лютого спецпризначенці ГУР разом із Силами оборони України атакували морськими дронами російський ВДК «Цезар Куніков». Він перебував на кримському узбережжі неподалік Алупки.

Великий десантний корабель знищено, він пішов на дно, згодом додали у ГУР.

Тим часом у Кремлі відмовились коментувати знищення «Цезаря Кунікова», у Міноборони РФ теж поки мовчать.

Довідково:

Російський десантний корабель проєкту 775 «Цезар Куніков» входив до Чорноморського флоту і базувався у Севастополі. Він є одним із найновіших російських суден, вміщав 87 членів екіпажу на борту.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україні «Цезар Куніков» брав участь в операції KFOR в Косово (1999 рік), російсько-грузинській війні (2008 рік) та здійснював забезпечення сирійської армії (2015 рік).

24 березня 2022 року в порту Бердянська цей судно вже було пошкоджено. Невдовзі стало відомо, що командир корабля капітан третього рангу Олександр Чирва помер унаслідок поранень, яких зазнав під час російського вторгнення в Україну.

14 травня 2023 року «Цезар Куніков» вийшов із заводу після ремонту та фарбування.

Примітно, що теж 14 лютого, проте 1943 року загинув радянський офіцер Цезар Куніков, на честь якого був названий корабель.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *