ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія ініціювала знесення незаконного готелю на озері в Брюховичах

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада подала позов до суду з вимогою знести незаконні збудовані об’єкти, зокрема готель, на озері в Брюховичах. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

«Це тривала історія і закінчиться вона не скоро. Ще триває кримінальне провадження стосовно дій реєстраторів, бо незаконні об’єкти, збудовані навколо ставків, декілька разів реєструвалися і перереєстровувалися в незаконний спосіб. Відповідно, місто писало скаргу до Мін’юсту щодо протидії рейдерству. Всі ці реєстрації станом на сьогодні скасовані.

Але під час ухвали суду про накладення арешту, знову були спроби продавати цю нерухомість. Поза тим місто звернулося з позовом про знесення всіх незаконних об’єктів самочинного будівництва. Справа зараз розглядається у Шевченківському районному суді. Вже відбулось кілька засідань», – розповіла директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич.

Зазначимо, що йдеться про три ставки загальною площею 1,82 га на вул. Курортній, 20-А у Брюховичах. Довкола них незаконно збудували низку котеджів та готель, а самі озера загородили парканом. Після тривалої судової тяганини у жовтні 2023 року суд постановив повернути водойми у власність громади.

Тепер на сесії 8 лютого Львівська міська рада визначила, що балансоутримувачем ставків буде Шевченківська райадміністрація. Вона буде їх обслуговувати, доступ до водойми обіцяють відкрити.

Передісторія

У 2015 році Брюховицька селищна рада передала Альбіні Савчук в оренду на 25 років земельну ділянку площею 4,5 га на вул. Курортній, 20-А у Брюховичах для облаштування зони відпочинку та кафе. Це територія біля відомої «Чебуречної».

Втім прокурори виявили низку порушень при укладенні такого договору. Зокрема, землю віддали без торгів і без погодженого паспорта водного об’єкта, тобто за документами ділянка була без озер. Потім довкола ставків звели паркан, який унеможливлює вільний доступ громадян, що також є порушенням Водного кодексу.

У 2021 році суд першої інстанції задовольнив позов прокуратури та визнав договір оренди недійсним. Водойму вже після того мали б звільнити від огорожі, але Альбіна Савчук подала апеляцію і виграла справу.

Згодом біля озер почалось активне будівництво: масивна вхідна зона, реберня, відпочинкові будинки тощо. Але найбільш скандальним став багатоповерховий готель, який внесли в реєстр нерухомості на підставі неіснуючих документів.

В результаті за скаргою Львівської міськради Мін’юст скасував всі рішення про реєстрацію прав власності на цей готель. Але у той же день, 17 січня 2023 року, в реєстрі нерухомості з’явився новий запис про право власності на готель. Його зробив вже інший реєстратор, посилаючись на документи з майбутнього, які були датовані 30 січня 2023 року.

Відтак новою власницею готелю стала не сама орендарка водойми Альбіна Савчук чи її матір (як це було раніше), а компанія «Віват-Старт» Альбіни Савчук.

Зрештою восени 2023 року крапку в цій історії поставив апеляційний суд, який визнав договір оренди землі недійсним і зобов’язав її повернути громаді.

Кримінальне провадження щодо реєстраторів ще триває, також уже стартував судовий процес щодо знесення незаконно збудованої нерухомості на озері у Брюховичах.

Додамо, що вищезгадана Альбіна Савчук, як з’ясувалось, подарувала синові львівського військкома Андрія Дубового елітний будинок на вул. Очеретяній у Брюховичах. Зрештою суд закрив цю справу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *