ОСТАННІ НОВИНИ

Землю та озеро в Брюховичах повернули громаді

Маркіян Рой

|

Прокурори відстояли в апеляційному суді право комунальної власності на земельну ділянку водного фонду. В суді довели, що ділянка з озером, яка знаходиться неподалік Львова, площею 4,5 га, була передана в оренду всупереч вимог законодавства. Про це повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Встановлено, що у 2015 році Брюховицька селищна рада видала протиправне рішення, яким вказана ділянка була передана в оренду .

Однак, остання не врахувала того, що розташований на ній водний об`єкт надано в оренду без земельних торгів та без погодженого паспорта ставка.

При укладенні договору одну частину ділянки орган місцевого самоврядування передав для влаштування зони відпочинку, а іншу – для будівництва кафе.

Проте, такі умови договору суперечать як вимогам законодавства, так і рішенню селищної ради. Оскільки право на будівництво кафе на частині спірної ділянки не передбачене і вона підлягала передачі лише для влаштування зони відпочинку.

Окрім цього орендар ще й незаконно огородив земельну ділянку парканом чим обмежив доступ громадян до озера.

Враховуючи порушення законодавства, прокуратура стала на захист інтересів держави та звернулася з позовом до суду про визнання недійсним рішення селищної ради та договору оренди.

Суд погодився з доводами прокурора, апеляційну скаргу відповідача залишив без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

Скандальний готель

Протягом останніх років навколо цієї водойми в Брюховичах велося активне будівництво: масивна вхідна зона, реберня, відпочинкові будинки тощо. Але найбільш скандальним є багатоповерховий готель впритул до водойми, який внесли в реєстр нерухомості на підставі неіснуючих документів.

В результаті за скаргою Львівської міськради Офіс протидії рейдерству при Мін’юсті скасував всі рішення про реєстрацію прав власності на цей готель.

Але у той же день, 17 січня 2023 року, в реєстрі нерухомості з’явився новий запис про право власності на готель. Його зробив вже інший реєстратор, вказавши підставою для набуття власності документи датовані майбутніми датами. Наприклад, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 30 січня 2023 року.

Новим власником готелю стала не сама орендарка водойми Альбіна Савчук чи її матір (як це було раніше), а компанія «Віват-Старт» Альбіни Савчук.

Цікаво, що у серпні 2023 року повідомлялось, що орендар озера у Брюховичах їздить на Lexus із «мигалкою», що на ходу змінює номери.

ЗМІ також повідомляли, що 37-річна Альбіна Савчук, подарувала синові львівського воєнкома Андрія Дубового елітний будинок у Брюховичах. Подарований маєток із готовністю на 95% площею майже 640 м2 разом з присадибною ділянкою у 0,09 га розміщений на вулиці Очеретяній. Жінка купила його п’ять років тому за 1,4 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *