ОСТАННІ НОВИНИ

Справу щодо стеження за Bihus.info передали ДБР

Наталя Дуляба

|

Розслідування незаконного прослуховування і стеження за журналістами-розслідувачами Bihus.info вестиме не СБУ, а ДБР. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Йдеться про кримінальне провадження, відкрите щодо нелегального встановлення відеокамер у приміщенні заміського комплексу на території Київської області для стеження за редакцією Bihus.info (ч. 1 ст. 359 ККУ).

Цю справу 17 січня відкрила Служба безпеки України, втім тепер її вести доручили слідчим Держбюро розслідувань.

«Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань», – кажуть в Офісі генпрокурора.

Сам генпрокурор Андрій Костін засудив прослуховування і стеження за журналістами: «Свобода слова є невід’ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави. Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції».

Передісторія

16 січня у мережі з’явилось відео, на якому працівники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики у готельно-ресторанному комплексі неподалік Києва.

Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення, в якому заявив, що на відео зняли операторів, самі журналісти, за його словами, наркотичних речовин не вживали. Також він запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Пізніше Денис Бігус заявив, що за членами редакції стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

На наступний день після публікації відео, 17 січня, СБУ прозвітувала, що відкрила кримінальну справу за фактом незаконного використання технічних засобів для отримання інформації.

31 січня президент Володимир Зеленський видав указ, яким звільнив начальника департаменту захисту національної державності (ДЗНД) СБУ Романа Семенченка.

А 5 лютого журналісти Bihus.Info випустили розслідування, у якому розповіли, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією. За цю операцію відповідав саме департамент захисту національної державності СБУ.

Коментуючи це розслідування, у Службі безпеки України заявили, що щодо департаменту захисту національної державності вже прийняли кадрові рішення.

Сам голова СБУ Василь Малюк засудив дії департаменту захисту національної державності, але додав, що це не має кидати тінь на інших працівників спецслужби.

За даними ЗМІ, Романа Семенченка звільнили з ДЗНД саме через стеження за редакцією Bihus.Info. За словами поінформованого джерела, рішення про звільнення ухвалював особисто голова СБУ Василь Малюк. Відповідне подання він надіслав президентові Володимиру Зеленському, і той підписав указ про звільнення.

Тепер після скандалу голову СБУ викликають на доповідь у Верховну Раду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *