ОСТАННІ НОВИНИ

Малюк вперше прокоментував стеження департаменту СБУ за журналістами

Наталя Дуляба

|

Голова Служби безпеки України Василь Малюк засудив дії департаменту захисту національної державності, працівники якого влаштували незаконне стеження у готельних номерах за журналістами-розслідувачами Bihus.info. Про це йдеться в офіційному коментарі, оприлюдненому пресслужбою СБУ.

За словами Малюка, працівники департаменту захисту національної державності (ДЗНД) проводили заходи з протидії організованій наркозлочинності. Під час них якраз і вдалося встановити, що до поширення наркотичних речовин причетна операторка редакції Bihus.info.

Втім також були публічно поширені відео, зняті на території готельно-ресторанного комплексу, а також зі самих готельних номерів.

«Наголошую: такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ.

Моя позиція однозначна: не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання», – підкреслив Василь Малюк.

Водночас він додав, що Служба безпеки активно працює задля перемоги Україні у війні, планує й виконує низку операцій, реальні бойові задачі, ловить колаборантів та зрадників, знищує окупантів та протидіє злочинності.

«Це і є справжнє обличчя дієвої і фахової Служби безпеки. І я як керівник СБУ зроблю все можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно. Сьогодні ми не просто будуємо оновлену СБУ, а захищаємо демократичні цінності, серед яких – свобода слова і незалежність медіа. Для мене особисто віднині це надпріоритет! Саме цим наша країна відрізняється від авторитарної росії. І відрізнятиметься надалі», – запевнив Малюк.

Передісторія

16 січня у мережі з’явилось відео, на якому працівники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики у готельно-ресторанному комплексі неподалік Києва.

Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення, в якому заявив, що на відео зняли операторів, самі журналісти, за його словами, наркотичних речовин не вживали. Також він запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Пізніше Денис Бігус заявив, що за членами редакції стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

На наступний день після публікації відео, 17 січня, СБУ прозвітувала, що відкрила кримінальну справу за фактом незаконного використання технічних засобів для отримання інформації.

31 січня президент Володимир Зеленський видав указ, яким звільнив начальника департаменту захисту національної державності (ДЗНД) СБУ Романа Семенченка.

А 5 лютого журналісти Bihus.Info випустили розслідування, у якому розповіли, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за редакцією. За цю операцію відповідав саме департамент захисту національної державності СБУ.

Коментуючи це розслідування, у Службі безпеки України заявили, що щодо департаменту захисту національної державності вже прийняли кадрові рішення.

За даними ЗМІ, Романа Семенченка звільнили через стеження за редакцією Bihus.Info. За словами поінформованого джерела, рішення про звільнення ухвалював особисто голова СБУ Василь Малюк. Відповідне подання він надіслав президентові Володимиру Зеленському, і той підписав указ про звільнення.

Тепер після скандалу голову СБУ Василя Малюка викликають на доповідь у Верховну Раду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *