ОСТАННІ НОВИНИ

Кулеба про рішення ЄС: Угорщина не зможе щорічно ветувати допомогу для України

Наталя Дуляба

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Угорщина не змогла домогтися в ЄС, щоб виплату траншів із 50 млрд євро підтримки для України додатково погоджувати на кожен рік. Про це повідомляє Європейська правда.

Кулеба назвав домовленість «великим рішенням», яке підкреслило лідерство Європи.

Він відзначив як важливий позитивний момент те, що це одностайне рішення усіх 27 країн ЄС, включно з Угорщиною.

«Друге: не пройшла норма про те, що щороку потрібно знову на Єврораді ухвалювати рішення про виділення на наступний рік конкретної суми з цих 50 мільярдів. Тобто ми маємо багаторічний фінансовий інструмент, і проблема подолання вето зникла, її не буде», – заявив Дмитро Кулеба.

Міністр вважає, що це рішення чітко продемонструвало, що «втоми від війни» в Європі немає, та що це буде правильним сигналом також для дискусій щодо допомоги Україні у Конгресі США.

Як повідомляв Львівський портал, на позачерговому саміті 1 лютого лідери ЄС подолали довготривалий спротив Угорщини і таки погодили виділення 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Ці кошти розраховані на чотири роки допомоги.

За даними ЗМІ, серед компромісів з Орбаном – те, що Єврокомісія щорічно буде звітувати про реалізацію пакета допомоги і вести дебати на рівні лідерів на цю тему. Також нібито передбачено, що через два роки Європейська рада зможе попросити Єврокомісію запропонувати перегляд нового бюджету.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *