ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС погодив фінансування на 50 млрд євро для України

Маркіян Рой

|

У четвер, 1 лютого, усі 27 лідерів Євросоюзу погодили багаторічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро. Про це оголосив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Він зазначив, що рішення було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС.

«Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону», – підкреслив Мішель.

Як повідомляє hromadske, прессекретар Шарля Мішеля розповів The Guardian, що європейські лідери домовилися про два компроміси. По-перше, через два роки Єврокомісія може провести перегляд витрат, але за це буде голосування. По-друге, погодили додатковий захід щодо механізму обумовленості верховенства права.

Після того, як угода була укладена, президент Європейської Ради швидко проконсультувався з іншими лідерами ЄС, і вони «швидко» погодилися, сказав речник.

Видання цитує текст погодженого документа: на основі щорічного звіту Єврокомісії про впровадження Ukraine Facility Європейська Рада щороку проводитиме дебати щодо впровадження програми з метою надання рекомендації. У разі потреби через два роки Європейська Рада запропонує Єврокомісії внести пропозицію для перегляду в контексті нової багаторічної фінансової програми.

У межах сьогоднішньої угоди лідери ЄС також домовилися додати у висновки саміту такий пункт: «Європейська рада нагадує свої висновки від грудня 2020 року щодо застосування механізму обумовленості».

Президент України Володимир Зеленський подякував Мішелю і лідерам ЄС за допомогу.

«Дуже важливо, що рішення було ухвалене всіма 27 лідерами. Це вкотре доводить потужну єдність Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить нашу довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію», – відзначив він.

Передісторія

Наприкінці 2023 року Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро допомоги протягом наступних чотирьох років.

Згодом в Угорщині заявили, що можуть зняти своє вето за умови, що фінансування для України будуть переглядати щороку.

Західні ЗМІ писали, що 22 січня Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні.

Відтак лідери ЄС готові були зайняти жорстку позицію, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Перед цим Європарламент уже закликав позбавити Угорщину права голосу в ЄС, зважаючи на поведінку Орбана.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *