ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія виділить польським фермерам 230 млн євро компенсації через війну в Україні

Ольга Денисяка

|

Європейська Комісія виділила 230 мільйонів євро допомоги для польських фермерів, щоб відшкодувати їхні збитки, які завдало вторгнення росії в Україну. Про це повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, передає hromadske.

У цю допомогу включили доплати для виробників кукурудзи, які були однією з вимог протестувальників.»

Про те, що Польща чекає від ЄС рішення щодо субсидій на кукурудзу для польських аграріїв, раніше казав міністр сільського господарства країни Чеслав Секерський.

«Це переговори не лише між Польщею та Україною, а й за участі ЄС», — сказав тоді він.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що із польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною.

Минулого тижня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Передісторія

Фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» 4 січня відновили акції протесту й блокади прикордонного переходу «Медика-Шегині», які були припинені 24 грудня 2023 року.

Її лідер Роман Кондрув повідомив польським ЗМІ, що організація не отримала письмового підтвердження, що її вимоги буде виконано, тому акцію протесту вирішили продовжити.

Фермери розпочали свій протест 23 листопада минулого року, через місяць вони його зупинили. Напередодні Різдва до Медики приїхав міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський і запевнив, що вимоги фермерів буде задоволено.

Польські фермери наполягають на отриманні письмових запевнень польського уряду щодо задоволення їхніх вимог. Йдеться про скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів для підтримання ліквідності своїх господарств, субсидії на кукурудзу розміром 1000 злотих на гектар, а також регулювання умов ввезення продуктів харчування з України.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск днями наголосив на важливості припинення блокади, особливо в умовах ескалації бомбардувань і дедалі інтенсивніших дій РФ. Він вважає, що аргументи буде краще почуто, коли Польща не буде країною, яка блокує кордони.

Додамо, Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

За останніми даними, внаслідок блокування українсько-польського кордону експорт знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *