ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія з журналістської етики не побачила дискримінації в жарті «Кварталу 95» про переселенців

Ольга Денисяка

|

Комісія з журналістської етики відповіла на скаргу, яка стверджувала, що жарти в новорічному випуску «Студії Квартал 95» дискримінують мешканців південної та східної частин України за ознаками мови і статі. У комісії це не підтвердили і стверджують, що між гумором на чутливі теми та дискримінацією є дуже тонка межа. Про це йдеться у заяві Комісії з журналістської етики.

2 січня 2024 року до КЖЕ надійшла скарга від журналістки Євгенії Вірлич щодо новорічного випуску «Студії «Квартал 95», що транслювався телеканалом «1+1». На думку заявниці, цей випуск містить дискримінацію мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок.

Комісія відзначила видалення номеру з YouTube та перемонтаж усього випуску шоу.

«Така реакція вказує на усвідомлення телеканалом шкідливих наслідків, до якого може призвести поширення цього відео в майбутньому. Така реакція контрастує з реакцією колективу творців шоу, які апелюють до «роздування зради на рівному місці» та гри на руку ворогові, що перекидає відповідальність за потенційне порушення на аудиторію», – йдеться у заяві.

На думку Комісії, вимоги професійної етики мають поширюватися і на розважальний контент, що створюється задля задоволення потреб медіаспоживачів. Для того, аби забезпечити їх відповідність вимогам Кодексу, Комісія рекомендує медіа: розробити та впровадити системні заходи для створення недискримінаційного контенту в телешоу, наприклад наявність відділу чи спеціаліста з толерантності та інклюзії, щорічне проходження працівниками медіа тренінгів з недискримінації та гендерної рівності, передбачити спеціальні ресурси на ці заходи, а також регулярно здійснювати систематичний огляд та звітність щодо їх виконання, розробити і впровадити політики рівності і недискримінації в контенті та редакції.

«Комісія свідома того, що лінія між гумором і висміюванням певного явища з одного боку, та дискримінацією і мовою ворожнечі з іншого боку є дуже тонкою. Зрештою, свобода вираження поглядів захищає  не лише інформацію чи ідеї, які сприймаються позитивно або розглядаються як необразливі чи залишають аудиторію байдужою, а й ідеї, які ображають, шокують або турбують. Водночас, важливими елементами при аналізі здатності певного гумору спричинити дискримінацію є контекст висловлювання та обсяг його поширення», – йдеться у заяві.

У КЖЕ зазначають, що загальнонаціональні телеканали, що мають найбільшу аудиторію, мають бути свідомими того, що їх ефіри мають чи не найбільший вплив на формування суспільної думки, на відміну від, приміром, контенту, до якого споживачі отримують доступ за власним бажанням на онлайн-платформах. Як великі медіа, що мають значні ресурси для проведення передвипускової експертизи матеріалів, вони мають проявляти особливу уважність до можливих проявів дискримінаційного гумору та вживати всіх застережних заходів для того, аби уникнути дискримінації та стереотипізації вразливих груп в ефірах.

«Комісія не відмовляє медіа у свободі вибору тематики для жартів, але закликає їх ретельніше працювати з досвідами аудиторії, адже гумор чи сатира як контент, що передусім створюється з розважальною метою, не мають спричинити додаткової ретравматизації тих, хто може впізнати себе серед героїв скетчів чи сценок. Гумор також не має сприяти вкоріненню певних, часто хибних, стереотипів щодо представників певних груп та таврувати їх меншовартісними. В минулому цей прийом широко використовувався в продуктах, орієнтованих на декілька ринків водночас (український, російський, ринок так званої СНД), та призвів не лише до спрощеного розуміння етнополітичної ситуації в багатьох країнах, а й нормалізував для значної кількості українського населення відчуття неповноцінності власної культури», – заявляють у комісії.

Нагадаємо, студія «Квартал 95» зняла нібито дотепну сценку про переселенку з окупованого росіянами Скадовська, яка, переїхавши на Закарпаття, намагається говорити українською мовою і «кумедно» перекручує слова. Мер міста Олександр Яковлєв обурився через цей ролик та запустив флешмоб «Скадовськ говорить українською».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *