ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни застосовують хімічну зброю на лівому березі Херсонщини, – ISW

Наталя Дуляба

|

Американський Інститут вивчення війни вважає, що російські війська незначно просунулися на лівому березі Дніпра в Херсонській області та використовують тут хімічну зброю. Про це повідомляє Українська правда.

Геолокаційні кадри, опубліковані 23 грудня, показують, що російські війська просунулися в західній частиніКринокна східному березі Дніпра.

За даними військових  аналітиків, 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно використовує хімічну зброю проти українських сил. В ISW наголошують, що це є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

22 грудня у своєму Telegram-каналі 810 окрема бригада морської піхоти опублікувала великий пост, у якому розповіла про «радикальну зміну тактики», яку бригада застосовує проти українських військ у Кринках.

У дописі стверджували, що підрозділи 810 окремої морської піхотної бригади здійснили ротацію в районі Кринок і застосовують нову тактику «скидання гранат К-51 з безпілотників» на українські позиції, щоб вибити українські сили з їхніх позицій.

Ця російська бригада додатково опублікувала кадри, на яких, очевидно, видно таке скидання К-51 на українську позицію, ймовірно, в Кринках.

За даними ISW, аерозольні гранати К-51 наповнюються подразнюючим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил) – різновидом сльозогінного газу, який використовують для боротьби з масовими заворушеннями (також відомий як агент контролю заворушень [RCA]).

Конвенція про заборону хімічної зброї забороняє використання RCA як метод ведення війни, а Росія є державою-учасницею Конвенції з 1997 року.

Зауважимо, раніше ISW зазначав, що російські сили використовували гранати K-51 проти українських військових в Донецькій області в листопаді 2022 року.

Як повідомляв Львівський портал, російські війська вже не вперше використовують гранати К-51 у війні проти Україні. Принаймні один такий випадок офіційно зафіксували у вересні 2022 року на півдні України. Згодом українські військові збили на Запоріжжі ворожий безпілотник, який ніс такі ж гранати.

Довідково: гранату К-51 розробили ще в радянські часи у 1970-х для військових та спецслужб. Вибухнувши, утворюється газова хмара, у якій людина без протигаза не може чинити опір і вести вогонь зі зброї, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, а носові пазухи заповнюються слизом.

Відомо, що такі гранати використовували у 2015 році російські терористи під час боїв за Донецький аеропорт.

Як пише «Мілітарний», граната К-51 ефективна при «викурюванні» ворога без протигаза у закритих приміщеннях, оскільки здатна нейтралізувати противника на площі 400 м кв.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *