ОСТАННІ НОВИНИ

З тимчасово окупованої території повернули 12-річного сина військовослужбовиці

Маркіян Рой

|

На підконтрольну урядові України територію повернули 12-річного хлопчика. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Дитина з перших днів повномасштабної війни перебувала на тимчасово окупованій території України, а згодом – у РФ. Хлопчик напередодні російського вторгнення приїхав до батька у Луганську область на три дні, але через вторгнення РФ перебував під окупацією близько 18 місяців! І ще чотири місяці – на території Росії!», – йдеться в повідомленні.

Також чотири місяці хлопчик вимушено провів на території Росії. Там йому навіть довелося навчатися в російській школі.

Мати дитини не могла самостійно забрати хлопця через те, що вона військовослужбовиця ЗСУ. Тому жінка звернулася з проханням допомоги повернути її сина.

«Офіс омбудсмена напрацював шлях повернення, подбавши про логістичний, безпековий та інші напрямки. Це було непросто, але результат того вартий: хлопчик – вдома! Тож звертаюся до кожного: якщо вам відомо про примусово переміщену або депортовану росією українську дитину, повідомте про це нашу інституцію», – зазначив Лубінець.

Нагадаємо, що нещодавно з тимчасово окупованої території вдалося повернути 17-річного хлопця. Для повернення підлітка знадобилося близько місяця.

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 8 версня росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати і до 300 тисяч дітей.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із диктатором у справі фігурує й уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *