ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль вперше поговорив із Фіцо: деталі перемовин

Наталя Дуляба

|

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вперше провів телефонну розмову із новопризначеним словацьким прем’єром Робертом Фіцо. Сторони обговорили низку питань, в тому числі блокаду на кордоні. Про це повідомив глава українського уряду.

«Торкнулися ситуації на кордоні. Було відзначено, що проїзд першочергових вантажів здійснюється безперешкодно. Розраховуємо найближчим часом на укладення міжурядової угоди про контроль на спільних пунктах пропуску», – зауважив Денис Шмигаль.

Також ішлося про допомогу Словаччини в постачанні електроенергії, гуманітарному розмінуванні територій та відбудові України. Окремо сторони обговорили українську «формулу миру» й інтеграцію з ЄС.

«Подякував Словаччині за послідовну підтримку європейської перспективи України. Очікуємо на позитивні рішення саміту лідерів ЄС цього місяця», – відзначив Денис Шмигаль.

Коментуючи перемовини, Роберт Фіцо зі свого боку сказав, що Братислава не буде постачати Києву зброю й боєприпаси із державних складів, але зацікавлена в допомозі у гуманітарній і цивільній сферах.

Крім того, прем’єр Словаччини наголосив, що його країна не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, тому що воно веде «лише до непотрібного кровопролиття без результатів». Також Фіцо додав, що Братислава продовжить заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції.

«Словаччина підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом з країнами Західних Балкан», – додав словацький прем’єр-міністр.

Роберт Фіцо також озвучив домовленість зустрітись із Денисом Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року.

Нагадаємо, Роберт Фіцо став новий прем’єр-міністром Словаччини наприкінці жовтня. Відразу після призначення він заявив, що припинить державну військову допомогу Україні. Наприкінці листопада таке рішення офіційно прийняв словацький парламент.

Також Фіцо відзначився заявою, що Україна – «найбільш корумпована країна у світі». Це він сказав, говорячи про сумніви в необхідності збільшення фінансової допомоги від Європейського Союзу. У жовтні лідери Угорщини та Словаччини на саміті ЄС виступили проти надання допомоги Україні розміром 50 млрд євро.

Із 21 листопада словацькі перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Німецьке – Ужгород».

 Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *