ОСТАННІ НОВИНИ

На ЗАЕС блекаут: є загроза радіаційної небезпеки

Андрій Котенський

|

Сьогодні вночі на Запорізькій АЕС відбувся повний блекаут. Увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС – Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми, повідомляє Енергоатом.

За даними енергетиків, о 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС – Дніпровська» напругою 750 кВ.

У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

«Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану», – йдеться у повідомленні.

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку поновлено звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

«Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці», – повідомляє Енергоатом.

Нагадаємо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі до станції ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 7 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози, а також один частковий.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *