ОСТАННІ НОВИНИ

Суд продовжив митрополиту Лебедю запобіжний захід

Ольга Денисяка

|

Печерський районний суд Києва продовжив митрополиту Української православної церкви Павлу Лебедю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 29 січня, повідомляє Суспільне.

Сторона обвинувачення просила продовжити Павлу Лебедю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту і покласти на на нього обов’язки з’являтись до прокурора, не спілкуватись із свідками.

За словами прокурора, митрополита обвинувачують в умисному розпалюванні ворожнечі, виправдовуванні російської агресії проти України з 2014 року, образі почуттів громадян через їхні релігійні переконання.

«33 млн грн була застава. В Лебедя домашній арешт і він має прибувати до слідчого судді, не спілкуватись з свідками, носити електронний браслет. Він може впливати на свідків і потерпілих, може здійснити нові правопорушення. Прошу продовжити строк дії цих заходів на 60 діб. Він має прибувати до прокурора суду, не відлучатись без дозволу суду, не спілкуватись із свідками», – сказав прокурор.

Адвокати просили про відвід судді. За їхніми словами, суддя ігнорує клопотання сторони захисту, проводить засідання під час повітряної тривоги.

«Те, що сьогодні кожний раз декларує прокурор, неправда. Я ніколи не був на стороні російської агресії. Я ніколи не відносився з неповагою до інших конфесій. В мене є родичі протестанти. Коли в мене був інфаркт, лікар сказав, ви будете в лікарні до 28 серпня, а потім каже, я повинен вас виписати, бо давлять з прокуратури. Я являюсь інсулінозалженим, прокуратура поставила прослушки, заставляли мене підписати, що я не інсулінозалжений. Те, що просять прокурори, я проти. Мене охороняють 12 машин, я сам не знаю хто вони, ще умудряються лазити з ліхтариком по заборах. Я не зробив нічого з того, про що мене сьогодні судять. Це є несправедливо. Хто постраждалий? Яким чином? Що я їм зробив, що вони постраждали від мене?», – розповів Павло Лебідь.

Суд не задовольнив клопотання адвокатів митрополита Павла про відвід судді.

Нагадаємо, 7 серпня митрополита Павла звільнили з-під варти: за нього внесли заставу, сума якої сягала понад 33 мільйонів гривень.

Після виходу обвинуваченого під заставу, суд накладає на нього один або декілька обов’язків. Зазвичай це означає не відлучатися з населеного пункту, в якому прописаний, без дозволу слідчого чи судді, прибувати до них за першою вимогою, не спілкуватися зі свідками у справі тощо.

Зазначимо, митрополита УПЦ МП Павла обвинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. А нещодавно йому висунули нову підозру – у виправдовуванні, визнання правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України.

Ще 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив священнослужителя під цілодобовий домашній арешт. Втім 14 липня його таки взяли під варту. У СІЗО митрополит Павло просидів менше місяця.

Додамо, що в Україні митрополит Павло отримав прізвисько Паша Мерседес за свою особливу любов до дорогих автомобілів. За часи намісництва Києво-Печерської Лаври він був неодноразово фігурантів скандалів, пов’язаних із корупцією та відмиванням грошей Московським патріархатом. Зокрема, в махінаціях із тендерами на будівництво храмів та розкраданні коштів з держбюджету, які виділяли на потреби Лаври.

22 січня 2014 року під час богослужіння митрополит Павло порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив його у своїй підтримці. У 2018 році він заявив, що Крим ніколи не був українським.

У 2020 році московський митрополит говорив про необхідність єдності з Росією, а після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року не став засуджувати російську владу, сказавши, що українці «пожинають плоди».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *