ОСТАННІ НОВИНИ

Окупована ЗАЕС знову опинилась на межі блекауту

|

У неділю, 26 листопада, тимчасово окупована росіянами Запорізька АЕС цілий день перебувала на межі чергового блекауту. Про це Львівському порталу повідомили в «Енергоатомі».

Так, о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше від захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інші лінії були пошкоджені ще раніше під час російських обстрілів.

Як повідомило МАГАТЕ, в цей час ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Крім того, частково був знеструмлений енергоблок №4 з автоматичним включенням дизель-генератора, який через 10 хвилин вимкнули вручну. Як кажуть в «Енергоатомі», це свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки.

«Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52 год. До цього часу Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі до станції ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 7 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози, а також один частковий.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *