ОСТАННІ НОВИНИ

На Чернігівщині викрили російську «консерву»

Наталя Дуляба

|

Спецслужби затримали російського агента, який більше року перебував у «режимі очікування» на прикордонній території Чернігівщини, і почав шпигувати для Кремля. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, зловмисником є 20-річний мешканець Новгород-Сіверської громади, якого завербувала ФСБ ще у березні 2022 року під час окупації частини Чернігівщини. Тоді він отримав оперативний псевдонім «Шут» та інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Після втечі з Чернігівщини окупанти залишили свого поплічника на території області та перевели у «режим очікування». У жовтні 2023 року на російського агента вийшов його «куратор», кадровий співробітник прикордонного управління ФСБ у Брянській області, та поставив йому розвідзавдання.

«Зрадник їздив по регіону на власному автомобілі та знімав на камеру мобільного телефона місця ймовірного базування Сил оборони. Отримані відомості він передавав агресору через спеціально створену електронну поштову скриньку, для конспірації всі повідомлення він видаляв після того, як їх прочитав представник ФСБ», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що російський шпигун почав працювати на Чернігівщині цьогоріч із жовтня. Насамперед він намагався встановити точні координати штабів ЗСУ, які залучені до оборони північних рубежів України. Також його цікавили локації фортифікаційних споруд та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була рашистам для підготовки артилерійських ударів по прикордонню України та проведення диверсійних вилазок.

За виконані завдання російська спецслужба обіцяла зраднику грошову винагороду.

Затримали хлопця під час виконання чергового завдання в районі можливого розташування одного з об’єктів Сил оборони. Під час обшуку за місцем його проживання виявили докази протиправної діяльності.

Затриманого оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення.

Фігуранту обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *