ОСТАННІ НОВИНИ

Словаччина пообіцяла Україні запобігти блокуванню кордону

Ольга Денисяка

|

Державна секретарка Міністерства транспорту Словаччини Деніса Жилакова заявила, що не підтримує блокування на словацько-українському кордоні. В уряді країни налаштовані на співпрацю з Україною у транспортній сфері та прагнуть перешкодити початку можливого страйку. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач за підсумками першої розмови з новопризначеною командою словацького міністерства.

Дерево зазначив, що вони обговорювали ризики блокування кордону та реалізацію Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС. 

«Щодо першого. Словацькі колеги підтвердили, що не підтримують блокування кордону. Особливо, коли йдеться про єдиний вантажний пункт із Словаччиною – “Ужгород – Вишнє-Нємецьке”. Тобто це прямий ризик втратити вантажне автомобільне сполучення між нашими країнами. Обіцяють провести консультації з Міністерством внутрішніх справ Словаччини для запобігання такому протесту», – йдеться в повідомленні.

Щодо реалізації Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС. Міністерство Словаччини повідомило про звернення до них однієї із асоціацій перевізників. Останні звинуватили українських водіїв у каботажі та вимагають повернення до дозвільної системи. 

«Запевнив наших колег, що лібералізація перевезень – це необхідний крок в умовах війни та морської блокади. Теза про порушення нашими водіями умов Угоди не підтверджується. Це ж довела остання перевірка наших вантажівок на дорогах Словаччини. Коротко: жодних серйозних порушень виявлено не було. Більшість із перевірених вантажівок прямували транзитом до інших країн. Жоден український водій чинне законодавство не порушив, знайшли лише один випадок із дотриманням часу праці та відпочинку. У разі, якщо будуть представлені факти порушень – ми готові їх розглядати та говорити предметно», – додав Сергій Деркач.

Нагадаємо, 16 листопада словацькі перевізники годину не пропускали українські вантажівки у свою країну. Такою акцією вони підтримали  поляків, які блокують кордон з Україною вже декілька тижнів.

21 листопада словацькі перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Німецьке – Ужгород».

Вранці 22 листопада словацькі перевізники тимчасово розблокували рух вантажівок в пункті пропуску «Вишнє-Нємецке» – «Ужгород».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *